Словакия, която получи руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" на 1 март и започна да я използва на 7 юни, не планира да купува допълнителни партиди от нея. Това заяви в интервю за френския телевизионен канал France 24 министърът на външните работи Иван Корчок.

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Въпреки че руската ваксина все още не е одобрена от ЕМА

Към ваксината в страната няма толкова голям интерес, колкото властите са очаквали. В същото време външният министър призна, че жителите на Словакия обикновено губят интерес към ваксинацията, независимо какви ваксини им се предлагат.

"Ние, правителството, трябва да активизираме кампанията за ваксинация и да насърчим хората да се ваксинират, тъй като това е пътят към свободата ба  движение, каза Корчок.

Ваксинацията с руската ваксина започна в Словакия в понеделник от регионите Братислава (Западна Словакия) и Жилински (северната част). От събота ваксинациите с руското лекарство ще се предлагат във всичките осем региона на републиката. Междувременно словашките медии съобщиха, че срокът на годност му изтича в началото на юли. Властите не изключват, че ще се опитат да продадат излишната ваксина на трета страна, след като са получили предварителното съгласие на руския производител.

Словакия може да препродаде на трета страна дози от "Спутник V"

Словакия може да препродаде на трета страна дози от "Спутник V"

Срокът на годност на ваксините, получени на 1 март, изтича в началото на юли

Досега около 5 хиляди жители са заявили желанието си да бъдат ваксинирани.

В края на май, Словакия стана втората държава от Европейския съюз след Унгария, която разреши употребата на руската ваксина. Тайната сделка на Словакия за закупуване на 2 милиона дози, организирана от тогавашния министър-председател Игор Матович, предизвика политическа криза през март, която доведе до колапс на словашкото правителство.

От началото на пандемията общият брой на хората, заразени с коронавирус в Словакия, с население от около 5,5 милиона граждани, е достигнал 390 893 души. В републиката 12 433 жители са починали от усложнения след инфекция с коронавирус.