Словакия, със съгласието на Русия, може да препродаде излишни дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" на трета страна. Това съобщи в сряда министърът на здравеопазването на републиката Владимир Ленгварски, предаде ТАСС, като цитира словашки телевизионни канали. "Да, можем да го продадем ваксината на трета страна със съгласието на Русия", каза той.

Междувременно, както съобщават словашките медии, срокът на годност на ваксините, получени на 1 март, изтича в началото на юли. Въпреки това, както отбеляза министърът, има възможност да се продаде руското лекарство на трета страна, ако то не се използва в Словакия.

В края на май, Словакия стана втората държава от Европейския съюз след Унгария, която разреши употребата на руската ваксина. Тайната сделка на Словакия за закупуване на 2 милиона дози, организирана от тогавашния министър-председател Игор Матович, предизвика политическа криза през март, която доведе до колапс на словашкото правителство.

Словакия във вторник стартира онлайн регистрация на желаещите да бъдат ваксинирани с руската ваксина на уебсайта korona.gov.sk. Ваксинацията започва от 7 юни във всички части на републиката за гражданите на възраст от 18 до 60 години. Страната започна ваксинацията срещу коронавирус от декември с ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca.

Задоволителни са текстовете на "Спутник V", поръчани от Словакия

Задоволителни са текстовете на "Спутник V", поръчани от Словакия

Такива са резултатите от унгарската лаборатория