Унгарска лаборатория e потвърдилa, че качествата на първата партида от руските ваксини срещу коронавирус "Спутник V", са задоволителни, предаде "Ройтерс". Това е заявил за медиите говорител на здравното министерство на Словакия в неделя.

Припомняме, че Словакия изпрати през април в лабораторията проби за тестване, след като Русия поиска допълнителни тестове в сертифицирана от ЕС лаборатория, като заяви, че словаците не са ги тествали в такова съоръжение. 

Сега правителството може да обсъди следващите стъпки с Русия.  Словакия сега очаква допълнителни резултати от тестове от Русия, които се очакват в края на май.

Словакия тества успешно "Спутник V"

Словакия тества успешно "Спутник V"

Руската ваксина разтърси управлението в страната

Припомняме, че Словашката агенция по лекарствата SUKL съобщи, че доставената на Словакия партида от руската ваксина "Спутник V" се различава от тези, прегледани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и медицинския журнал "Лансет". Регулаторът повтори, че не може да установи ползите и рисковете от ваксината.

Препаратът доведе до политическа криза в страната.

Премиерът на Словакия Игор Матович бе принуден да подаде оставка заради поръчката на ваксините без знанието на коалиционните партньори.

Словакия тества "Спутник V" в унгарска лаборатория

Словакия тества "Спутник V" в унгарска лаборатория

Опити сделката с Русия да не пропадне