Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е преминала успешно всички лабораторни тестове в Биомедицинския център на Академията на науките на републиката. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът и министър на финансите на страната Игор Матович, цитиран от ТАСС.

Междувременно словашкият премиер Едуард Хегер заяви по-рано в четвъртък, че ваксинациите ще започнат в страната в началото на май. Това ще се случи след получаване на положителен резултат от изследването на препарата, проведено в специализирана лаборатория, която е част от европейската мрежа на Официалната лаборатория за контрол на лекарствата.

Припомняме, че Словакия изпрати проби от руската ваксина до Унгария за проучване. 

Припомняме, че Словашката агенция по лекарствата SUKL съобщи, че доставената на Словакия партида от руската ваксина "Спутник V" се различава от тези, прегледани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и медицинския журнал "Лансет". Регулаторът повтори, че не може да установи ползите и рисковете от ваксината.

Миналия месец Словакия получи 200 000 дози от ваксината, но все още не я прилага, тъй като производителят не е предоставил достатъчно данни за продукта.

От словашката агенция съобщиха, че не са получили достатъчно информация от производителя и не могат да решат какви са ползите и рисковете за хората. От агенцията поясниха, че са проверили документацията, инспектирали са места за производство и са завършили 11 от 14 планирани лабораторни теста, като останалите три не са важни за достигане до заключения.

На 30 март 2021 г. агенцията официално изпрати доклад с оценка на Министерството на здравеопазването, в който се казва, че не е възможно да се направи заключения за баланса между ползите и риска от ваксината "Спутник V", отбелязват от регулатора.

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила руската ваксина.

Премиерът на Словакия Игор Матович бе принуден да подаде оставка заради поръчката на ваксините без знанието на коалиционните партньори.