Изследването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" за Словакия ще се извършва от унгарска лаборатория, която е част от европейската Официална лаборатория за контрол на лекарствата. Това е резултатът от посещението в Будапеща на вицепремиера и министър на финансите на Словакия Игор Матович. Политикът съобщи това в петък във Facebook.

"След четири часа преговори с унгарския външен министър Петер Сийярто и унгарския министър-председател Виктор Орбан, мога да потвърдя, че сме се разбрали за чудесна сделка, а именно, ще бъде извършен прегледът на ваксината "Спутник V", предназначена за употреба в Словакия в сертифицирана лаборатория в Унгария", - написа Матович.

Вицепремиерът смята за голяма грешка, че Държавният институт за контрол на лекарствата, който играе ролята на фармацевтичен регулатор в Словакия, е изпратил руска ваксина за изследване в несертифицирана лаборатория. Тази грешка в изчисленията доведе до забавяне на използването на ваксината в неговата република и заплаха от прекратяване от руската страна на договора за доставка на лекарството.

Припомняме, че Словашката агенция по лекарствата SUKL съобщи, че доставената на Словакия партида от руската ваксина "Спутник V" се различава от тези, прегледани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и медицинския журнал "Лансет". Регулаторът повтори, че не може да установи ползите и рисковете от ваксината.

Миналия месец Словакия получи 200 000 дози от ваксината, но все още не я прилага, тъй като производителят не е предоставил достатъчно данни за продукта.

От словашката агенция съобщиха, че не са получили достатъчно информация от производителя и не могат да решат какви са ползите и рисковете за хората. От агенцията поясниха, че са проверили документацията, инспектирали са места за производство и са завършили 11 от 14 планирани лабораторни теста, като останалите три не са важни за достигане до заключения.

На 30 март 2021 г. агенцията официално изпрати доклад с оценка на Министерството на здравеопазването, в който се казва, че не е възможно да се направи заключения за баланса между ползите и риска от ваксината "Спутник V", отбелязват от регулатора.

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила руската ваксина.

Премиерът на Словакия Игор Матович бе принуден да подаде оставка заради поръчката на ваксините без знанието на коалиционните партньори.