Словашката агенция по лекарствата SUKL съобщи, че доставената на Словакия партида от руската ваксина "Спутник V" се различава от тези, прегледани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и медицинския журнал "Лансет", информира "Ройтерс".

Регулаторът повтори, че не може да установи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия излезе от политическата криза

Словакия излезе от политическата криза

Едуард Хегер е новият премиер

Миналия месец Словакия получи 200 000 дози от ваксината, но все още не я прилага, тъй като производителят не е предоставил достатъчно данни за продукта.

Вчера от словашката агенция съобщиха, че не са получили достатъчно информация от производителя и не могат да решат какви са ползите и рисковете за хората. От агенцията поясниха, че са проверили документацията, инспектирали са места за производство и са завършили 11 от 14 планирани лабораторни теста, като останалите три не са важни за достигане до заключения.

На 30 март 2021 г. агенцията официално изпрати доклад с оценка на Министерството на здравеопазването, в който се казва, че не е възможно да се направи заключения за баланса между ползите и риска от ваксината "Спутник V", отбелязват от регулатора.

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила руската ваксина.

Премиерът на Словакия подаде оставка заради скандала с руската ваксина

Премиерът на Словакия подаде оставка заради скандала с руската ваксина

Сключи сделка за "Спутник V", зад гърба на правителството…

Премиерът на Словакия Игор Матович бе принуден да подаде оставка заради поръчката на ваксините без знанието на коалиционните партньори.

Производителят на руската ваксина определи медийна информация в Словакия като фалшива, че доставената партида на Словакия е различна от тази на клиничните изпитания, пише "Гардиън".

Ние също очакваме още фалшиви новини и провокации от враговете на "Спутник V" в Словакия, които се опитват да подкопаят ваксината, поясняват от производителя.

Но днес от SUKL излязоха със съобщение, че доставената на Словакия партида няма същите характеристики като партидите, използвани при проучването на "Лансет".