Аржентина изпрати писмо до Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за доставките в чужбина на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" - в него латиноамериканската страна заплашва, че ще развали договора с Русия заради забавяне на доставките, съобщи Дойче веле. Документът, подготвен от Сесилия Николини - съветничка на президента Алберто Фернандес, е публикувано във в. "Nacion".

По думите на Николини, Аржентина не е получила 18 734 185 дози от заложените в договора 5.5 милиона дози от първия компонент и 13.1 милиона дози от втория. При това вторите дози са необходими спешно, тъй като ги очакват милиони аржентинци, инжектирани с първия компонент.

Аржентина с нови COVID рекорди

Аржентина с нови COVID рекорди

На челно място по смъртност

"Към сегашния момент договорът е под сериозна заплаха за официално разтрогване." - пише Николини.

Аржентинските власти разбират, че Русия е срещнала "производствени трудности", се казва още в писмото. От началото на доставките обаче изминаха 7 месеца и в Аржентина започнаха да пристигат ваксини от други производители, чиито доставки се осъществяват по график и редовно.

В Русия търсенето на ваксини рязко нарасна през юни, когато Москва и други региони обявиха задължителна ваксинация за някои групи служители. В коментар за забавените доставки за Аржентина, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че приоритет за Русия ще бъде ваксинирането на собственото население.

Русия надхвърли 6 млн. заразени с коронавируса

Русия надхвърли 6 млн. заразени с коронавируса

Още 784 души са починали през последното денонощие