Аржентина получи 864 000 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca по механизма COVAX на Световната здравна организация (СЗО). Дозите, пристигнали с полет от Холандия и са част от договорени девет милиона ваксини. Това е втората пратка, след около 218 000 дози, получени през март, предаде АФП.

Към днешна дата правителството е получило малко над 7,2 милиона дози различни ваксини, от които 6,29 милиона са приложени. Около 800 000 души вече са получили две дози. Министерството на здравеопазването заяви през уикенда, че през следващите дни трябва да пристигне пратка и от руската ваксина "Спутник V".

Аржентина се бори с втора вълна от Covid-19, особено в столицата Буенос Айрес, където живеят 15 милиона от 45-милионното население. Заетостта на леглата в отделенията за интензивно лечение достигна 74,3 процента в събота при 64,8 процента в цялата страна. В събота бяха регистрирани 19 119 нови случая, което е довело до общо 2,67 милионазаразени. Броят на жертвите сега е 59 164, след 80 нови смъртни случая.

Президентът на Аржентина положителен за коронавирус, въпреки ваксинацията

Президентът на Аржентина положителен за коронавирус, въпреки ваксинацията

Държавният глава бе имунизиран с руската ваксина преди месеци

Президентът Алберто Фернандес нареди нови ограничения в края на миналата седмица. Сега на хората е забранено да излизат между 20:00 и 6:00 сутринта, освен ако не са служители на първа линия. Училищата в Буенос Айрес също са затворени до края на април.

В цялата страна бяха забранени групови туристически пътувания, срещи с над 20 души, казина и спорт в затворени пространства, където има повече от 10 души.

Първоначално, вечерният час започваше от 00:00 часа.