Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" може никога да не бъде одобрена от Европейския съюз. Това обяви италианският министър-председател Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Той също така постави под съмнение китайския препарат Sinovac.

"Спутник... все още не е успяла да получи и може би никога няма да получи одобрението на EMA (Европейската агенция по лекарствата)", отбеляза Драги в Брюксел.

ЕС отлага одобрението на руската ваксина "Спутник V"

ЕС отлага одобрението на руската ваксина "Спутник V"

"Одобрението на "Спутник V" ще бъде отложено вероятно до септември, може би до края на годината"

Междувременно "китайската ваксина, която никога не е кандидатствала (за одобрение от ЕМА), се оказа незадоволителна, погледнете опита в Чили", добави той.

За имунизационната си кампания Чили разчита до голяма степен на китайския препарат Sinovac, а сега обмисля добавянето на трета доза, за да засили защитата срещу нови варианти.

В коментарите си Драги каза, че имало необходимост за "укрепване, а може би и реформа на EMA", за да се избегне повторение на скорошно "значително объркване" по отношение на ваксините.

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Дозите вероятно ще бъдат дадени на страни от Западните Балкани

Той визира "определено несъответствие в изявленията" относно безопасността на COVID-19 ваксините между EMA и национални медицински органи.

Драги говори в края на двудневната среща на ръководителите на страните членки на Европейския съюз, в която по думите му те са имали обща дискусия за положението с коронавируса.

"Пандемията не е приключила, все още не сме излезли от нея", подчерта италианският премиер, посочвайки разпространението на по-заразния вариант "Делта" във Великобритания.

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Русия е произвела само 33 млн. ваксини към 12 май