Световната здравна организация (СЗО) призова всички държави по света да обсъдят въвеждане на данък върху безалкохолните напитки, пише „Гардиън”.

В организацията считат, че данък „захар” би бил ефективен начин за справяне със затлъстяването, особено сред децата.

Съветът на СЗО идва на фона на информацията, че все повече и повече държави обмислят приемане на фискални мерки, за да принудят хората да намалят консумирането на големи количества безалкохолни напитки, които са определяни като основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването по света.

В доклад на Световната здравна организация се казва, че данък от 20% или по-висок ще доведе до спад продажбата и консумацията на напитки със захар.

Организацията смята също, че това ще помогне за намаляване на разходите в здравеопазването и ще се увеличат приходите за инвестиране в тази област.

СЗО подчертава, че данъкът трябва да окаже най-голямо влияние върху младите, тези с ниски доходи и други, които консумират много безалкохолни напитки.  

Като други фискални мерки се посочват: субсидиране на свежи плодове и зеленчуци с 10-30% и увеличаване на данъка върху храни с прекомерно много сол, трансмазнини и захар.