Трима затворнически надзиратели и 29 затворници са били убити при бунт в затвор в Таджикистан, за който правителството обвини терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава "Ройтерс".

Министерството на правосъдието на Таджикистан уточни, че бунтът е избухнал късно вчера в затвора в град Вахдат, на 10 км източно от столицата Душанбе, като екстремисти, въоръжени с ножове, са убили трима надзиратели и петима свои съкилийници.

След това екстремистите подпалили затворническата лечебница, взели са няколко затворници за заложници и са се опитали да избягат от затвора. Силите за сигурност са ликвидирали 24 екстремисти в битката за възстановяване на реда в затвора, уточниха от министерството. В затвора има 1500 затворници.

Сред затворниците, които са били убити, са били двама високопоставени членове на Партията "Ислямско възраждане на Таджикистан", ислямистка партия, забранена от правителството на президента Емомали Рахмон през 2015 г. Друг е виден таджикски духовник, осъден по обвинения в призиви за сваляне на правителството.

Властите посочиха, че един от подбудителите на бунтовете е Бехруз Гулмурод, син на Гулмурод Халимов, полковник от таджикските специални части, който се врече във вярност на ДАЕШ през 2015 г. и според правителството след това е бил убит в Сирия. Министерството не е уточнило дали по-младият Гулмурод е сред убитите при бунта.

Смята се, че стотици хора от бедната бивша съветска република, чието население е от около 9 млн. души, са се присъединили към ДАЕШ, която в един момент контролираше обширни територии в Сирия и Ирак.

Терористичната групировка, която вече загуби всичките си територии, но продължава да извършва партизански операции, пое отговорност за друг бунт в таджикски затвор през ноември миналата година, който последва кръвопролитна атака на нейни последователи срещу западни туристи в Таджикистан през юли 2018 г.

Правителството на говорещата персийски страна, която граничи с Афганистан, се бореше срещу ислямисти, които бяха съюзници с националисти и либералдемократи, в гражданската война през 1990-те години, при която загинаха десетки хиляди хора.

Лидерът на Таджикистан Рахмон е най-дълго задържалият се в бившия Съветски съюз, след като взе властта малко след независимостта, като опозиционните гласове са репресирани.