Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон заяви, че страната му приема, че обогатяването на уран в Иран и ядрена програма на страната е с мирна цел.

„Ние подкрепяме Иран и програмата за обогатяване на уран с мирна цел. Всички проблеми, произтичащи от това, би трябвало да се разрешат с мирни преговори", заяви Рахмон след среща с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който е на официална визита в столицата Душанбе.

Иран наскоро обяви плановете си да построи нови 10 завода за обогатяване на уран, въпреки наложените вече 3 санкции от страна на МААЕ.

Стабилното икономическо сътрудничество и стратегическото партньорство на Таджикистан би трябвало да допринесат за подобряването на двустранните отношения с Иран, коментира Емомали Рахмон, цитиран от РИА "Новости".

По думите му, двете страни би трябвало да си сътрудничат в области като енергетика, транспорт, земеделие както и в областта на комуникационните системи.
Президентът Ахмадинеджад от своя страна определи отношенията с Таджикистан като „стабилни и позитивни".

„Нашите отношения са установен пример за конструктивно и продуктивно сътрудничество", категоричен е иранският лидер.

Той допълни, че по време на срещата двамата лидери са обсъждали както регионални, така и международни въпроси. Махмуд Ахмадинеджад подчерта, че има „съвпадение на интереси и сходни позиции" във вижданията на двамата президенти.

Иран и Таджикистан се договориха да обединят усилията си за гарантиране на сигурността в региона, посочи иранският лидер и допълни, че ще бъде отделено специално внимание на ситуацията в Пакистан и Афганистан.

Президентът Ахмадинеджат заяви, че по време на престоя си в Душанбе очаква да се срещне с говорителя на Долната камара на парламента в Таджикистан както и с ирански граждани, които живеят в страната.

Вчера Иран постави ултиматум и предупреди, че до края на месеца западните държави трябва да приемат предложеният план за обмен на ирански нискообогатен уран или страната самостоятелно ще започне да произвежда ядрено гориво.

Припомняме, в началото на декември миналата година президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че усилията на западните страни да спрат развитието на иранската ядрена програма не са се увенчали с успех, но Иран може да произвежда сам урана, който му е необходим за функционирането на изследователския реактор.

По-рано Техеран обяви че има намерение да построи още десет нови завода за обогатяване на уран.
Правителството нареди моментално да се започне със строителството на пет от тях. Тези заводи ще бъдат аналогични на вече построения ядрен обект в Натанз.

Реакцията на иранското ръководство е поредицата от отговори на гласуваната резолюция на МААЕ, която осъжда тайното строителство на втори завод за обогатяване на уран в град Кум.
Резолюцията призовава Иран да даде гаранции, че няма да строи други ядрени обекти, а вторият завод „Форду" да бъде спрян.

Преди това Иран отхвърли предложението на атомната агенция, съгласувани с шесторката по преговорите към СС на ООН за споразумение да внася обогатен уран от Русия и Франция.