Икономическият растеж на Китай се забави до 6,2 на сто през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период през 2018 г. Това е най-слабото представяне на икономиката на Китай от най-малко 27 г., информира "Ройтерс".

Търсенето в Китай и чужбина е засегнато от търговския натиск на САЩ. Но по-силното от очакваното представяне през юни на фабричната продукция и продажбите на дребно носят някакви признаци на стабилизация.

Търговските партньори на азиатския гигант и финансовите пазари отблизо следят състоянието на китайската икономика, тъй като търговската война със САЩ се удължи и оскъпи, което увеличава притесненията, че може да възникне глобална рецесия.

Изнесените днес данни показват спад на икономиката на Китай от 6,4 на сто през първото тримесечие на фона на очакванията Пекин да обяви още мерки за засилване на потреблението, инвестициите и възстановяване на бизнес доверието.

Ръстът през април-юни е в съответствие с очакванията на анализаторите и е най-слабият от първото тримесечие на 1992 г.

Пекин предимно клони към фискални стимули, за да подпомогне икономическия растеж през тази година, като обяви данъчни съкращения в размер на близо 2 трилиона юана (395 милиарда долара) и други мерки за засилване на строителството на инфраструктура.

Индустриалният сектор отчита 6,3% ръст спрямо преди година, показват данните на Националното статистическо бюро. През май беше отчетен 17-годишен спад. Новите данни показват по-голям растеж от прогнозите за 5,2 на сто.

Продажбите на дребно са се увеличили с 9,8 на сто през юни, като очакванията бяха за 8,3 на сто. Продажбите на автомобили са нараснали със 17,2 на сто същия месец.