Настоящият 63-и екипаж на МКС, включващ руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американският астронавт Кристофър Касиди, е бил евакуиран в руския участък заради изтичане на газ, предаде "Спутник".

Това ще продължи до понеделник вечерта.

Специалистите на Roscosmos и Mission Control Centre ще наблюдават налягането в затворените модули, за да определят възможното местоположение на атмосферни течове.

"В понеделник сутринта, 24 август, ще има дискусия относно резултатите от работата, въз основа на която ще бъде определен допълнителен план за действие", подчерта Роскосмос.

По-рано през деня агенцията съобщи, че проверка на налягането в руските модули "Расвет и Пирс" на Международната космическа станция, започнала след съмнение за изтичане на кислород в един от американските модули, не е открила следи от изтичане на въздух.

Според НАСА течът е открит за първи път през септември миналата година, но интензивността му се е увеличила едва наскоро. Започнаха работи за намиране на източника, а предварителните открития се очаква да дойдат до края на следващата седмица.