Тед Круз остава в надпреварата на Републиканската партия за спечелването на номинацията за президентските избори, пишат американски медии.

Това стана възможно след като иск, внесен от гласоподавател от щата Илинойс, беше отхвърлен, защото няма основания да бъде гледан. Причината е, че ищецът не отговарял на изискванията да гласува, реши съдия Морийн Уорд Кирби.

По този начин Тед Круз може да участва в насрочените за 15 март избори в щата. Неговите адвокати заявиха, че Круз е получил американско гражданство по майчина линия, както е станало при други двама претенденти от Републиканската партия в предишни години – Джон Маккейн – роден в Панама и Мит Ромни в Мексико.

Припомняме, че кандидатът на републиканците за американски президент Доналд Тръмп оспори публично правото на съпартиеца си и основен съперник за Белия дом Тед Круз да се състезава заради месторождението му.

Самият Тръмп обяви, че адвокати ще отнесат въпроса до съда, въпреки че Круз не вярва да се стигне до дело.

Както е известно, Круз е роден в Канада и баща му е кубинец. Основно изискване за президента на САЩ е да е роден там и поне единият от родителите му да е американски гражданин.

С подобни съмнения започна управлението и на настоящия държавен глава Барак Обама.