Двама френски инженери, които се опитват да прекосят Ламанша с подводница на педали, преустановиха опита си поради технически проблеми, съобщиха от екипа, цитиран от „Франс прес”.

34-годишният Антоан Делафарг и 35-годишният Микаел дьо Лагард тръгнаха от Плимут, Югозападна Англия, в петък с миниподводница, която е с маса три тона и с дължина 6 метра.

Двамата ентусиасти се надяваха да завършат 250-километровото пътешествие до Сен Мало, Северозападна Франция, в рамките на седмица.

Всеки от тях трябва да върти педалите в продължение на 12 часа на ден, което е равнозначно на етап от Tour de France. Но часове след спускането им те бяха принудени да се върнат в пристанището, тъй като един от корабите, следящи движението на подводницата, получи техническа неизправност на сонара си.

При връщането си в Плимут екипът откри и друг проблем. В подводницата са регистрирани „опасни нива на въглероден окис”, но по-късно тестове са показали, че горивната клетка в действителност е свързана с изтичане на водород.

От съображения за сигурност двамата инженери решиха да отложат мисията и да пробват следващата година.

С проекта се цели прекосяване на водния басейн, заснемане на дъното и насърчаване съхраняването на енергия.

Двамата самостоятелно финансират проекта, който е на стойност около 130 хиляди долара.