Под натиск, западните технологични компании се съгласяват на руските искания за споделяне на кибернетичните тайни. 

Западните технологични компании, включително Cisco, IBM и SAP, се сегласяват с исканията на Москва, за достъп до строго охранявани тайни за сигурността на продукти във време, когато Русия е обвинена в нарастващ брой кибер атаки от Запад, съобщава Ройтерс.

Руските власти призовават западните технологични компании да им позволят да преглеждат изходния код за продуктите за сигурност, като защитни стени, антивирусни приложения и софтуер, съдържащ криптиране, преди да позволят продуктите да бъдат внасяни и продавани в страната.

Исканията, които са се увеличили от 2014 г., са под претекст да се гарантира, че чужди шпионски агенции не са скрили никакви задни вратички, които биха им позволили да проникнат в руски системи.

Тези инспекции също дават възможност на руснаците да открият уязвимости в изходния код на продуктите - инструкции, които контролират основните операции на компютърното оборудване - заявяват настоящи и бивши официални лица от САЩ, както и експерти по сигурността.

Докато редица американски фирми са съгласни, за да запазят дела си на огромния руски технологичен пазар, поне една американска фирма - Symantec заявява, че е спряла сътрудничеството по отношение на изходния код заради опасения за сигурността.

Според Symantec една от лабораториите проверяващи продуктите, не е достатъчно независима от руското правителство.

Правителствени източници от САЩ твърдят, че са предупредили фирмите за рисковете, които позволяват на руснаците да преглеждат изходния код за продуктите им, притеснявайки се, че биха могли да бъдат използвани при кибератаки.

Допълват, че нямат правомощия да спрат тази практиката, освен ако технологията няма ограничени военни приложения или нарушава санкциите на САЩ.