Терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") бръснат брадите си и сменят дрехите и скривалищата си в иракския град Мосул, съобщават жители на града, цитирани от "Франс прес".

В същото време иракските сили са все по-близо до града.

Няколко жители на Мосул заявиха пред агенцията, че екстремистите изглежда се подготвят за атака след последното настъпление на иракски спецчасти на източния фронт, които са се приближили на пет километра от града.

"Видях няколко души от ДАЕШ и те изглеждаха напълно различни от последния път, когато ги видях", каза Абу Саиф, жител в източната част на града.

"Те са обръснали брадите си и са сменили дрехите си", каза бившият предприемач. "Трябва да са уплашени (...) те вероятно се подготвят да избягат от града", добави той.

Жители и военни представители съобщиха, че много терористи са се прехвърлили от Източен Мосул в традиционните им бастиони по западното крайбрежие на река Тигър - по-близо до пътища, за да избягат в Сирия.

В града могат да се чуят боевете на северния и източния фронт до Мосул, самолетите на водената от САЩ коалиция прелитат по-ниско над града от обикновено.

Десетки хиляди иракски бойци настъпват към бастиона на ДАЕШ от юг, изток и север. Операцията започна на 17 октомври.

Участващите в операцията войници и милиции превзеха редица градове и села, но в последната седмица са изправени пред артилерийска стрелба, снайперистки огън и атентатори самоубийци с коли бомби.

Между 3 и 5 хиляди терористи се предполага, че има във втория по големина град в държавата.