Tрима души загинаха, а над 144 са ранени при две контролирани експлозии по време на 117-ия годишен маратон в Бостън. Една от жертвите е 8-годишно дете. Сред ранените също има деца - най-малко 8. В критично състояние са 17 от пострадалите, а 25 души в тежко състояние. От болничните заведения са съобщили за направени поне 10 ампутации.

Говорители на местната полиция отрекоха появила се по-рано информация, че вече има арестуван предполагаем извършител - мъж, пристигнал в Бостън от Саудитска Арабия, който е сред ранените от взривовете и е транспортиран в болница. Според по-ранни информации, органите на реда издирваха подозрителен мъж с тъмна кожа и черна раница.

Няма пострадали българи при експлозиите в Бостън по информация на българското посолство във Вашингтон

Още...

Все още никой не е поел отговорност за атаките, въпреки че лидер на салафитска групировка вече изрази задоволство от трагедията. Не е имало и заплахи преди маратона. Провеждат се разпити от полицията, но заподозрени и арестувани няма, съобщават от полицията.

Съобщава се за 2 мощни експлозии, малко преди финалната линия, избухнали само няколко секунди (12 секунди) една след друга. Това е станало в 14:50 часа местно време. Те са засегнали най-вече сгради от едната страна до импровизираната лекоатлетическа писта. Победителите в маратона са пресекли финала около 3 часа по-рано.

Относно "третата експлозия" в библиотеката JFK, за която се разследваше дали не е свързана с другите две, е изяснено, че става въпрос за пожар, който няма отношение към случилото се на маратона.

Губернаторът на щата Масачузетс съобщи, че пожарникарите са открили още неизбухнали взривни устройства и работят по обезвреждането им. По-късно броят им бе конкретизиран - 5 устройства, прикрити зад чанти и пакети, забравени от хукналата да се спасява след първия взрив публика. ФБР проверява видео записи, телефонни разговори и намерените неизбухнали бомби. От ФБР обявиха, че се води "потенциално разследване за тероризъм".

Междувременно служители на ФБР провеждат обиск в апартамент в околностите на Бостън в рамките на разследването на причините за експлозиите, предаде агенция Интерфакс.

Разследването досега показва, че експлозивите са по-ниско качество, както и по-малки по размери и сила от използваните при ударите в Оклахома и Атланта през 1995 и 1996 година. При атаката в Оклахома бяха убити над 150 души. Вероятно целта вчера не е била да има много жертви и ранени. Те са детонирани дистанционно, чрез мобилен телефон.

Експерт по тероризъм изтъкна, че „докторите са извадили сачми от пострадали в спешната помощ", от което и се предполага, че детонацията на бомбите е довела и до хвърчащи шрапнели.

Полицията е наложила по-високи мерки за сигурност както в Бостън, така и в Ню Йорк,  Вашингтон и други градове. Районът около Белия дом е блокиран. В Бостън са евакуирани хотели, както и са отменени полети. Полицията препоръча на хората да останат по домовете си.

Световните лидери изразиха в изявления ужаса си от кървавия финал на маратона в Бостън                                           Още...

Полицията в Лондон също е взела мерки преди предстоящия в неделя маратон в британската столица - следващият международен маратон от такъв ранг. Отрекоха появилите се по-рано спекулации, че властите в Лондон ще отменят маратона. Вместо това те уверяват, че събитието ще се проведе, но ще се вземат всички необходими мерки по сигурността.

Очевидци, сред които репортери на различни медии, състезатели и публика съобщават шокиращи подробности за обстановката след взривовете - откъснати крайници, много кръв, "много хора на земята" и отломки от близките сгради, пострадали от експлозиите.

Те, обаче, подчертават не само настъпилия след ударите "пълен хаос", но и бързите действия на полицията.

Американският президент Барак Обама направи кратко изявление по случая на брифинг в Белия дом, в което заяви, че все още не е известно кой стои зад ударите и какви са мотивите му, но увери, че извършителите ще бъдат открити и наказани. Той призова и да не се правят прибързани заключения, преди разследването да е приключило.

Обама е бил информиран от съветника по вътрешна сигурност Лиза Монако за кървавия завършек на маратона и неговата администрация е в непрекъснат контакт с местните власти. Обама е наредил на администрацията да оказват всякаква помощ, която бъде поискана.

Президентът е разговарял лично по телефона с кмета на Бостън Том Менино и с губернатора на щата Масачузетс ген. Дaвал Патрик, за да се информира за последните информации и да предложи помощ. Разговор той е провел и с директора на ФБР.

Въпреки че Обама не използва думата „тероризъм", по-късно официален представител от Белия дом изтъкна, че атаките се разглеждат като „акт на терор" заради двойната експлозия и откритите взривни устройства.

Пакистанските талибани се разграничиха от атаката в Бостън

Още...

Вицепрезидентът Джо Байдън е бил известен по време на среща във връзка с контрола над оръжията. Той е признал пред медиите, че все още разполага с много малко информация и не би могъл да коментира на този етап. Байдън е изразил съболезнования за жертвите и е отправил молитви за ранените.

Британският премиер Дейвид Камерън и външният министър Уилям Хейг са изразили в съобщение в Twitter ужаса си от случилото се и също са се присъединил към молитвите.

Агенциите допълват, че в маратона в Бостън участват 27 000 състезатели. Събитието привлича и огромна публика.