Словенският олимпийски комитет е получил писмо, в което се говори за терористична заплаха по време на Олимпиадата в Сочи, предаде „Ройтерс".

„Получихме писмо с терористична заплаха, написано на руски език. Вече сме го превели и предали на полицията", заяви говорителят на комитета Бране Димитрович.

По-рано в сряда олимпийският комитет на Унгария също съобщи, че е получил писмо, съдържащо информация за готвен терористичен атентат и е научил за подобни заплахи, отправени към други държави. По-късно унгарските олимпийци обявиха, че смятат писмото за подправено и нямат намерения да преразглеждат участието си

Преди минути олимпийските комитети на Германия и Италия също обявиха, че са получили предупреждения за готвен атентат по време на спортното мероприятие.

Преди седмица Москва обяви, че въвежда невиждани мерки за сигурност в и около олимпийския парк на Сочи.

Терористични заплахи от този тип се приемат изключително сериозно, след като на 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор бяха взети за заложници от палестинската паравоенна организация „Черният септември".

След похищението и последвалата престрелка с немската полиция бяха убити 11 членове на израелската олимпийска делегация, както и един полицай от ФРГ.

При разсекретяването на доклада за инцидента през 2012 г. стана ясно, че посолството на Германия в Бейрут е получило информация за подобна заплаха, но не е подходило с нужната сериозност към нея.