Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън коментира позицията на Вашингтон за Северна Корея и иранската ядрена сделка в интервю за СиЕнЕн.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да потвърди, че Техеран изпълнява споразумението, но и САЩ няма да напуснат сделката.

Тръмп и Иран: сделка има, консенсус – не

Тръмп и Иран: сделка има, консенсус – не

Всяко едно засилване на тона от страна на Вашингтон спрямо Техеран постига ефект, обратен на търсения

САЩ ще продължат дипломатическите усилия за разрешаване на севернокорейската криза, увери държавният секретар.

"Той (Тръмп) иска това да бъде разрешено дипломатически, тъй като той не се стреми към война...дипломатическите усилия ще продължат до хвърлянето на първата бомба", поясни Тилърсън.

"Той иска да стане ясно, че има военни варианти на масата, но няма да се стреми към война", каза топ дипломатът.

 Иранският хазарт на Тръмп – промяна на правилата в движение

Иранският хазарт на Тръмп – промяна на правилата в движение

За Тръмп вече няма да има значение дали Иран спазва сделката...

Рекс Тилърсън допълни, че САЩ искат споразумение с КНДР за ядрената и ракетна програма. Според него наложените от администрацията на Тръмп санкции срещу Северна Корея са едно от най-големите й постижения, подчертавайки факта, че международната общност е "обединена" срещу ядрената програма на Пхенян.

По отношение на Иран той заяви, че Вашингтон ще работи с партньорите си.

Джон Кери обвини Тръмп в липса на здрав разум заради решението му за Иран

Джон Кери обвини Тръмп в липса на здрав разум заради решението му за Иран

Застрашавал американските интереси

Според него има редица технически нарушения на споразумението, пояснявайки, че ще поискат повече инспекции и повече искания да се изпълняват.

Иначе Тилърсън описа Доналд Тръмп като "много необикновен президент", отбелязвайки, че намеренията му винаги служат като мотивация за предприемане на действия.

Използваният от президента "Туитър", по думите на Тилърсън, цели да принуди хората да предприемат действия и да се противопоставят на статуквото.

В същото време посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви пред NBC, цитирана от Ройтерс, че САЩ на този етап остават в международното споразумение за ядрената програма на Иран.

По думите й администрацията на Тръмп иска "пропорционален" отговор срещу действията на Техеран в световен план.

"Мисля, че засега ние ще останем в споразумението. Защото надеждата ни е, че можем да подобрим ситуацията. Това е целта ни", каза тя, имайки предвид притесненията на Вашингтон във връзка с ракетната програма, оръжейните сделки и спонсорирания от Иран тероризъм.

"Това, което казваме сега, е да не се позволява Иран да се превърне в следващата Северна Корея", продължи тя.