Министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко награди с почетното отличие и грамотата на Министерски съвет служителите, които в момента се разследват покрай „Нафтогаз".

Между наградените са директорът на Регионалната енергийна митница Анатолий Макаренко, неговият заместник Тарас Шепитко, заместник главният счетоводител на „Нафтогаз" Мария Кушнир, а също и директорът на юридическия отдел на „Нафтогаз" Сергей Дивиденко.

Правителството не може да раздава държавни награди. Но аз бих искала днес да връча специалните отличия на тези, които имаха мъжеството да направят всичко, което е необходимо, за да обезпечат Украйна с природен газ и да го доставят на хората на умерени цени, независимо от натиска и напрежението", казва Тимошенко, цитирана от УНИАН.  

Анатолий Макаренко и Сергей Дивиденко са получили лично наградите си по време на правителственото заседание, проведено днес.

Тарас Шепитко и в момента се намира в ареста след като започна разследването за отклоняване на 6.3 милиарда кубически метра природен газ, а Мария Кушнир получи сърдечна криза вчера по време на обиска в офиса на "Нафтогаз".

И в момента продължава обискът в сградата на "Укртрансгаз", след като вчера бе проведен такъв в централния офис на "Нафтогаз".

Припомняме, в края на деня се появиха противоречиви информации за това доколко акцията е законова.

От страна на киевският градски съд посочиха, че действията на службите са незаконни, а от пресцентъра на президентството подкрепиха разследването.