Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ доктор Робърт Редфийлд заяви по време на изслушване в Сената, че носенето на маски може би дори е по-ефективно от ваксина срещу коронавируса за ограничаване разпространението на инфекцията, пише "Гардиън".

Пред сенатска подкомисия той заяви, че маските са най-важният инструмент, който в момента притежават. Директорът на CDC повтори, че страната може да постави под контрол вируса, ако американците постоянно носят маски.

Тръмп: До седмици ще имаме ваксина срещу COVID-19

Тръмп: До седмици ще имаме ваксина срещу COVID-19

Обещание на американския президент

Мога да стигна още по-далеч и да кажа, че тази маска e по-голяма гаранция да ме защити от коронавируса от това да си поставя ваксина срещу Covid-19, подчерта Редфийлд. Експертът обясни, че някои американци може и да не придобият имунен отговор, докато маските доказват, че помагат за ограничаване на риска от зараза.

Коментарите на Редфийлд са в разрез с изказване на президента Доналд Тръмп, който вчера коментира пред ABC News, че много хора не искат да носят маски и много хора мислят, че маските не са хубаво нещо.

В САЩ планират безплатни ваксини срещу коронавируса

В САЩ планират безплатни ваксини срещу коронавируса

Кампанията ще започне постепенно през януари или по-късно тази година

Директорът на CDC каза още, че не очаква да има широкодостъпна ваксина срещу коронавируса до "втората четвърт, третата четвърт на 2021 г.". Иначе експертът е уверен, че ще бъде разработена ваксина през ноември или декември тази година, но първоначално ще има ограничен брой.

Вчера Тръмп обяви, че ще имат ваксина до три или четири седмици.