Това е най-опасното време за планетата ни, предупреди известният физик Стивън Хокинг в коментар за "Гардиън".

Според него отхвърлянето на елитите на референдума във Великобритания и на президентските избори в САЩ без съмнение в умовете на анализаторите това е "гневен рев" на хората, които се чувстват изоставени от лидерите си.

Той смята, че икономическите последствия от глобализацията, ускорената технологична промяна, автоматизирането на фабриките и разработването на изкуствен интелект ще разширят унищожението на работни места в средната класа, като само креативните и ръководните роли ще се запазят.

Това ще ускори вече ширещото се икономическо неравенство по света. Интернетът и платформите позволяват много малко хора да печелят огромни средства, докато в същото време се наемат много по-малко хора. Това е неизбежно, това е напредък, но също е социално унищожение, предупреждава Хокинг.

Като други проблеми гениалният физик посочва: климатичните промени, недостигът на храна, увеличеният брой на хората на планетата, унищожението на животински видове, епидемиите и замърсяването на океаните.

Ние сме в най-опасния момент от развитието на човечеството. Имаме технология, която може да унищожи човечеството, но не сме развили способността да избягаме. Може би след няколкостотин години ще установим човешки колонии на други планети, но сега имаме само една планета, трябва да работим съвместно, за да я защитим, продължава той.

В края на коментара си Хокинг призовава за избягване изграждането на граници и бариери, поучаване от историята и преди всичко елитите и хората да се научат на смирение.