Всички трима кандидати на Демократическата партия за президент на САЩ, Хилари Клинтън, Бърни Сандърс и Мартин О’Мейли, отделиха повечето време на проведения в Ню Хемпшър дебат, за да атакуват основния кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщават СиЕнЕн и БиБиСи.

Дебатът беше насочен предимно към въпросите в областта на сигурността и външната политика.

Клинтън нарече Тръмп „най-добрия кадър на ДАЕШ („Ислямска държава”)”. Тя атакува предложението на милиардера да се забрани достъпът на мюсюлмани до САЩ. Според нея ДАЕШ използва видеоматериали с идеята на Доналд Тръмп като инструмент за привличане на още джихадисти.

„Той се превърна в най-добрия кадър на ДАЕШ. Те ще покажат на хората обидата на Доналд Тръмп към исляма и мюсюлманите с цел привличане на повече радикални джихадисти”, изтъкна тя. Основният кандидат на Демократическата партия обаче не представи доказателства, за да потвърди коментара си.

Тя беше атакувана от Сандърс във връзка с управлението в Сирия. По думите му Клинтън твърде бързо подкрепи промяна на режима в Сирия. Клинтън настоява много за промяна на режима и е малко по-агресивна без да знае какви неочаквани последствия могат да настъпят. Да, ние можем да отстраним Асад утре, но това ще създаде политически вакуум, от който ще се възползва ДАЕШ, заяви Сандърс.

Лесна е промяната на режима. Лесно е да се отървеш от диктатори. Но преди да направиш това, трябва да помислиш какво ще се случи на следващия ден, добави той.

Клинтън отхвърли критиките и подчерта, че Сандърс като сенатор от Върмонт е гласувал за „промяна на режима в Либия” през 2011 година. Тя също не се съгласи с позицията му, че американската армия трябва приоритетно да се бори с ДАЕШ, а да не се занимава със свалянето на Асад на този етап, подчертавайки, че и двете неща трябва да бъдат свършени едновременно.

Тримата също се сблъскаха и за контрола върху оръжията. Мартин О’Мейли обвини конкурентите си, че приемат по-агресивна позиция по казуса. Той поясни, че бойци от терористичната организация съветват нови попълнения да вземат оръжия от САЩ, където правилата са по-леки.

Сандърс отговори, че е изгубил избори във Върмонт заради позиция за контрола върху оръжията, а Клинтън подчерта, че подкрепя мерки за по-голям контрол.

Сандърс се извини на Клинтън и на нейните поддръжници, след като неговият щаб се сдоби с достъп до данни от кампанията на бившия държавен секретар. „Това не е типът кампания, която ние водим”, изтъкна той.

Дебатът беше воден от ABC.