Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква да съкрати персонала на администрацията си, като разчита на тези, които са доказали своята лоялност към него. Това съобщи в понеделник CNN. Телевизията се позовава на пожелали анонимност източници.

В неделя новинарският портал Axios съобщи, че представители на Белия дом и съюзници на републиканския президент за последните 18 месеца са съставили подробни списъци на нелоялни служители на Тръмп, които трябва да бъдат заменени от онези, които подкрепят държавния глава. Според Тръмп Тръмп е получил и чел тези списъци.

Източници на Си Ен Ен от своя страна отбелязват, че наскоро американският лидер в частни разговори посочи, че възнамерява да намали броя на служителите в администрацията. В същото време, изтъква телевизионната компания, той изрази желание да се освободи преди всичко от тези, които бяха в тези списъци. Според Тръмп, колкото повече хора имат достъп до важна информация, толкова по-голям е рискът от възможното ѝ изтичане.

Axios съобщи, че наред с нелоялните служители от Държавния департамент е включен настоящият американски посланик в Москва Джон Съливан, който преди това е бил първи заместник на държавния секретар. Освен това списъкът включва и заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. Другият списък беше направен от Джеси Лев, който Тръмп преди това беше номиниран като кандидат за поста заместник-министър на финансите по тероризма и финансовата престъпност, отговорен за санкциите в САЩ. Въпреки препоръките на ръководителя на финансовия отдел Стивън Мнучин, Тръмп в крайна сметка оттегли кандидатурата му.