Американка, нейният канадски съпруг и трите им деца са освободени след петгодишно пленничество в Афганистан. Това заявиха американски и пакистански представители, цитирани от АП.

Американски източници поясниха, че Пакистан е подсигурил освобождаването на Кейтлин Колман от Стюартстаун, Пенсилвания, и на съпруга й Джошуа Бойл, които са били отвлечени от групата "Хакани" от Пакистан преди пет години, докато са пътували в Афганистан.

Колман е била бременна при пленяването й. Двойката има три деца. Всички са освободени, добавиха американските представители.

Източник от службите на САЩ похвали Исламабад за решаващата помощ при освобождаването на семейството и описа сътрудничеството като важна стъпка в правилната посока за американско-пакистанските отношения.

Вашингтон отдавна критикува Пакистан, че не се справя с терористични организации като "Хакани", които стоят зад много нападения срещу американски и съюзнически сили в Афганистан.

Пакистанската армия обяви в съобщение, че американските разузнавателни агенции са следили заложниците и са открили, че са вкарани в Пакистан на 11 октомври.

Всички заложници са здрави и в безопасност, поясни армията и допълни, че пътуват към САЩ.

Семейството е обикаляло Централна Азия през 2012 г. Преди Афганистан то посетило Русия, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан.

Родителите на Колман изгубили контакт след 8 октомври 2012 г.

През 2013 г. двойката се появява на две видеа, на които моли американското правителство да ги освободи от талибаните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Пакистан за помощта при освобождаването на семейството. Според него днешното развитие е "положителен момент" в отношенията между двете държави.