Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре работата на американското правителство, ако не си осигури финансиране от Конгреса за изграждане на стена по границата с Мексико, информира ДПА.

Тръмп направи коментара по време на драматична публична среща с лидерите на Демократическата партия в Белия дом.

Американският лидер подчерта, че ако получи 5 милиарда долара финансиране за стена по американско-мексиканската граница, той може да направи "страхотна стена". Тръмп предупреди, че ще бъде "горд да спре работата на правителството за гранична сигурност", ако не получи парите.

"Не искам да виждам затваряне на правителството, спиране на работата. Ще видим какво ще се случи през следващите дни", отбеляза той и добави, че "граничната сигурност е изключително важна".

Той също посочи издигнатите от Израел стени като модел за границата с Мексико.

Тръмп направи коментарите по време на откритата за медии част от срещата си с Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, и Нанси Пелоси, партиен лидер в Камарата на представителите, в Белия дом.

Тръмп и лидерите на Демократическата партия се опитват да прокарат законопроект за предотвратяване частично спиране на работата на правителството, след като Конгресът прокара краткосрочен закон за разходите, който предоставя финансиране до 21 декември.

Шумър и Пелоси обаче заявиха, че са против отделяне на още средства за стената, но искат федералните власти да се ангажират за намиране на компромисно решение, докато се препираха с Тръмп пред камерите.

"Вие сега казахте: "Моят начин или ние ще спрем работата на правителството", отбеляза Шумър пред президента.

"Фактът е, че вие нямате гласовете в Камарата", поясни открито Пелоси пред президента.