В рамките на следващите три-четири седмици може да се проведе срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким чен Ун, предаде "Ройтерс".

Самият Тръмп направи това съобщение. Той съобщи това на митинг във Вашингтон.

По думите му, това ще бъде много важна среща, от която завуси ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. 

Вчера той приветства разговорите между КНДР и Южна Корея като "историческа среща" след "яростна година на ракетни и ядрени изпитания".

Тръмп хвали историческата среща КНДР-Република Корея
Обновена

Тръмп хвали историческата среща КНДР-Република Корея

Корейската война ще приключи

Тръмп използва "Туитър", за да коментира историческите разговори между Ким Чен-ун и президента на Република Корея Мун Дже-ин. Американският лидер подчерта, че е удовлетворен от развитието на Корейския полуостров, но остава предпазлив относно ситуацията, подчертавайки, че "само времето ще покаже" какъв ще бъде крайният резултат.

Ким и Мун проведоха историческа среща, която е първата на най-високо ниво между двете държави от 2007 г. Те се съгласиха да подпишат мирен договор за официално прекратяване на Корейската война (1950-1953) до края на годината. Също така постигнаха съгласие за пълно ядрено разоръжаване на полуострова.

Сенатор: Тръмп заслужава Нобела за мир при траен мир на Корейския полуостров

Сенатор: Тръмп заслужава Нобела за мир при траен мир на Корейския полуостров

Разговорите "нямаше да се осъществят без Тръмп"

Американският сенатор от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви в интервю за Фокс нюз, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да заслужи Нобеловата награда за мир, ако на Корейския полуостров бъде постигнато ядрено разоръжаване и траен мир.