Броени часове преди началото на гласуването на междинните избори във вторник битката се превърна в история между двама президенти. Настоящият лидер на САЩ се бори за запазване на контрола в Конгреса. Той е замесен в смъртоносна битка с предшественика си, който се бори да запази завета си, пише "Гардиън".

Доналд Тръмп, 45-ият президент на САЩ, и Барак Обама, 44-ият държавен глава, се активизираха в неделя. Първите предизборни митинги през деня бяха разделени на 750 мили по междущатска магистрала, но по съдържание и визия те бях на светлинни години.

По време на митинг в Мейкън, Джорджия,  Тръмп описа вече познатата си дистопия на Америка, залята от мигранти-престъпници и радикални социалисти. Той отприщи огневата си мощ към Стейси Абрамс - демократ, който се опитва да стане първата чернокожа жена, избрана за губернатор на американски щат.

Изберете Стейси и ще превърнете Джорджия във Венецуела. Стейси Абрамс иска да превърне вашия чудесен щат в гигантски град-убежище за мигранти-престъпници, оставяйки невинните семейства в Джорджия на милостта на закоравели престъпници и хищници, предупреди Тръмп.

Обама беше в Гери, Индиана. Той подчерта, че екзистенциалната заплаха идва от наследника му. Макар че не спомена конкретно Тръмп, Обама обяви, че страната е водена от човек, който не се притеснява да лъже или да си играе със страховете на хората.

Каква политика искате, попита той демократите в щат, където сенатор Джон Донъли се бори за преизбиране.

Според него сега в американския политически живот има политици, които открито, многократно, смело и безсрамно лъжат.

Обама говореше със страстта на политик, който вижда, че политическото му наследство се унищожава за отрицателно време - от "Обамакеър" до действията в борбата с климата, имиграционната реформа, преразпределението на доходите и състава на Върховния съд. Постиженията му са брутално унищожени.

Бившият президент осмя предупрежденията на Тръмп през последните дни, че към САЩ е предприета "инвазия" от мигранти.

"Две седмици преди изборите ни съобщават, че най-голямата заплаха за САЩ е група бедни, разбити и гладни бежанци на 1000 мили от нас", обяви Обама, но предупреди, че "понякога тези тактики на сплашване на хората и да се измислят заплахи работят".

Той смята, че от изборите във вторник зависи бъдещето на демокрацията.

Въпреки противоречивите си подходи Тръмп и Обама споделиха едно послание: междинните избори, които се характеризират с ниска избирателна активност, не могат да бъдат по-значими от този път.

"САЩ са на кръстопът. Обликът на страната ни зависи от гласуването", убеден Обама.

До момента 33 милиона американци са пуснали бюлетина на ранното гласуване - далеч повече в сравнение с преди четири години. САЩ са на път да регистрират най-високата избирателна активност на частични избори от повече от 50 г.

Когато отворят изборните секции в САЩ в 06,00 часа сутринта във вторник, двете основни партии имат много за печелене и губене. Демократите се нуждаят от 23 места, за да върнат контрола си в 435-местната Камара на представителите. Те обаче са изправени пред много по-голямо предизвикателство в Сената, където 26 места, контролирани от демократи, са заложени на карта в сравнение със само 9, които са на републиканците.

В допълнение в 36 щата преизбират губернатори. Демократите се надяват да спечелят стотици места в щатските конгреси.

Последните проучвания показват, че демократите водят, въпреки че данните трябва да се разглеждат предпазливо след издънката през 2016 г., когато всички залози бяха Хилари Клинтън да спечели срещу Тръмп. Последното проучване на Wall Street Journal/NBC News разкрива, че демократите водят пред републиканците със 7%.

44% одобряват работата на Тръмп, показва проучване на Си Ен Ен. През 2010 г. Барак Обама беше подкрепян от 46 на сто. Тогава той изгуби 63 места в Камарата на представителите.