Tази седмица ръководството на американската армия ще представи на президента на  САЩ Доналд Тръмп няколко варианта за изтегляне на всички войски от Афганистан, вероятно преди президентските избори през ноември.

Скок на атаките в Афганистан през 2019 година

Скок на атаките в Афганистан през 2019 година

Въпреки преговорите между САЩ и талибаните

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че лидерите на отбраната също планират да предложат и по-бавно изтегляне, тъй като ускореният график ще застраши мирното споразумение, което администрацията на Тръмп подписа с талибаните през февруари.

САЩ трябва да изтеглят от приблизително 12 000 военнослужещи в страната до средата на юли.

"Ние не се държим като войници, действаме като полиция. Там сме 19 години и мисля, че това е достатъчно", каза Тръмп пред репортери във вторник. Водим много положителни разговори. Искаме да върнем войниците си у дома"

Тръмп добави, че няма дата за пълно изтегляне, но това ще се случи "възможно най-скоро."

Афганистан освобождава 900 талибани

Афганистан освобождава 900 талибани

На свобода ще излязат общо 2000 членове на радикалното талибанско движение

Тръмп отдавна настоява за прекратяване на войната в Афганистан, но процесът се усложнява от продължителните атаки на талибаните и невъзможността да се гарантира, че страната отново няма да стане опорна точка за терористична дейност срещу САЩ след като САЩ. войските напускат.

В миналото Тръмп изненадва Пентагона с внезапни директиви, включително неочакваната заповед от декември 2018 г. за отстраняване на войските от Сирия. Този ход доведе до оставката на бившия министър на отбраната Джеймс Матис и принуди президента да се откаже от плановете си.

САЩ започват изтегляне от Афганистан

САЩ започват изтегляне от Афганистан

Като част от споразумението с талибаните

Тръмп през октомври 2019 г. нареди войските да се оттеглят от Североизточна Сирия, където САЩ подкрепяха кюрдските си съюзници и впоследствие позволиха на Турция да атакува уязвимото население, помогнало на САЩ за военното поражение на "Ислямска държава" (ДАЕШ) в страната.