Президентът на САЩ Доналд Тръмп поискал от съветниците си възможностите за атака на главния ядрен обект на Иран миналата седмица.

Накрая обаче решил да не предприеме драматичната стъпка, заяви американски представител в понеделник, цитиран от "Ройтерс".

Тръмп отправя искането по време на среща в четвъртък с най-добрите си помощници по националната сигурност, включително вицепрезидента Майк Пенс, новия временно изпълняващ длъжността министър на отбраната Кристофър Милър и генерал Марк Мили, председател на Съвместния началник на щабовете, каза чиновникът.

Официалният представител потвърди разказа за срещата за "Ню Йорк таймс", в който се съобщава, че съветниците са убедили Тръмп да не продължава с удар заради риск от по-широк конфликт.

Демократите в Конгреса са сериозно притеснени от подмените в Пентагона

Демократите в Конгреса са сериозно притеснени от подмените в Пентагона

Тръмп компрометира цялата сигурност на държавата

"Той поиска опции. Дадоха му сценариите и той в крайна сметка реши да не върви напред", каза служителят.

Припомняме, че преди дни беше съобщено, че представители на Министерството на отбраната на САЩ се опасяват, че Доналд Тръмп може да започне военна операция срещу Иран, след като вчера внезапно уволни шефа на Пентагона Марк Еспър.

Те са заявили, че Тръмп може да прочиства пътя за открити или тайни операции срещу враговете на САЩ, като Иран е начело в списъка.

Еспър се противопоставяше на американския лидер по отношение на политиките за Иран и атаката с дрон, при която бе убит иранският топ генерал Касем Солеймани.

В Пентагона притеснени, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран

В Пентагона притеснени, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран

Те са заявили, че Тръмп може да прочиства пътя за открити

Британското издание цитира вестник "Ню Йорк таймс", който пише, че представители на Пентагона частно са изразили притесненията си, че президентът може да започне операции срещу Иран или други врагове в последните дни от управлението си.