Доналд Тръмп продължи да подклажда расисткото напрежение в страната с коментар пред медия, че белите също са избивани от полицията в САЩ, пише "Гардиън".

Напомняйки на коментарите си за демонстрациите на бели националисти и контрапротестите в Шарлътсвил, Вирджиния, през 2017 г., когато заяви, че има добри хора и от двете страни, президентът не се възползва от възможността да говори за расово мотивирания полицейски произвол, а коментира белите жертви.

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Американският президент заяви във вторник, че администрацията му е "убедила много държави"

Той смята, че белите американци умират по-често в ръцете на полицията от чернокожите американци.

На въпрос за смъртта на чернокожия Джордж Флойд, Тръмп отговори в интервю за CBS News, че е това е "ужасно" нещо. След това запитан защо афроамериканците продължават да бъдат убивани от полицията, държавния глава заяви: "Така и бели хора. Така и бели хора. Какъв ужасен въпрос. Така и бели хора. Между другото повече бели хора. Повече бели хора".

Твърдението на Тръмп, че повече бели хора са убити от полицията в САЩ е подвеждащо.

Тръмп: ЕС е създаден, за да експлоатира САЩ

Тръмп: ЕС е създаден, за да експлоатира САЩ

Тежко бяхме ударени от пандемията, призна държавният глава

Разследващият проект на "Гардиън" The Counted през 2015-2016 г.е установил, че два пъти повече чернокожи са убивани от полицията в сравнение с бели хора.

През 2016 г. чернокожи на възраст между 15 и 34 г. е било 9 пъти по-вероятно от други американци да бъдат убити от полицията и те са убивани четири пъти повече от младите бели хора.

Подобен анализ на "Вашингтон пост" също е установил, че афроамериканците е 2,5 пъти по-вероятно да бъдат убити от полицаи в сравнение с белите американци.

Друго изследване на Американския журнал за обществено здраве от 2018 г. сочи, че афроамериканците е 3,5 пъти по-вероятно да бъдат убити от полицията.

Междувременно Тръмп направи обратен завой за носенето на маски. По време на интервюто той призова американците да носят маски за предотвратяване разпространението на коронавируса и да следват инструкциите.