Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-често използва личния си мобилен телефон от официалния, което може да е сигнал, че влиянието на началника на кабинета Джон Кели върху държавния глава изчезва.

Това съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на множество източници, включително и в Белия дом.

Според информацията Тръмп провежда частни разговори с външни съветници и републикански конгресмени с личния си мобилен телефон. Кели получава списък с контактите на Тръмп чрез телефонен номератор, но източници спекулират, че президентът "не иска Кели да знае с кого разговаря".

След публикуването на книгата Fire and Fury Кели забрани на служителите в Белия дом да носят лични телефони по време на работа.

"В последно време той много по-често го използва", заяви високопоставен служител на Белия дом, имайки предвид личния телефон на Тръмп.

В началото Кели, според източници, е получавал списък с телефонните номера, на които Тръмп е звънял, но в момента той няма такъв достъп до личния телефон на президента на САЩ.

"Определено стените падат", каза източник, коментирайки първоначално установените от Кели процедури за редовен достъп до Тръмп. Друг източник добави, че "много срещи, много неща се случват в последно време без Кели да е в стаята".

Бившият президент Барак Обама е използвал Blackberry по време на управлението си, но от Белия дом заявиха тогава, че мобилното устройство е с увеличена защита, за да може потенциално да се провеждат разговори с класифицирано съдържание.