Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ако заплануваните разговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун не са продуктивни, той ще ги "напусне", съобщава БиБиСи.

Американският лидер уточни на пресконференция, че ако смята, че срещата няма да е успешна, няма да отиде и ако разговорите започнат, но не са продуктивни, той ще ги напусне.

Снимка 351529

Източник: GettyImages

"Ако срещата, когато съм там, не е плодотворна, аз ще я напусна", подчерта той на пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Майк Помпео се видял с Ким Чен-ун

Майк Помпео се видял с Ким Чен-ун

САЩ и Северна Корея преговарят

"Нашата кампания за оказване на максимален натиск ще продължи, докато Северна Корея не изостави ядрените оръжия", добави той.

По-рано президентът на САЩ потвърди, че директорът на ЦРУ Майк Помпео тайно се е срещнал с Ким Чен-ун в Северна Корея. Посещението е последният контакт на най-високо ниво между САЩ и Северна Корея от 2000 г.

Снимка 351530

Източник: GettyImages

Тръмп се очаква да се срещне с Ким през май или юни. Все още се уточнява мястото на срещата.

Абе обяви, че е призовал Тръмп да помогне за освобождаването на японски граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те г. на XX век.

КНДР призна, че е отвлякла 13 японски граждани, за да ги използва като шпиони. Токио смята, че Пхенян е отвлякъл повече японски граждани. Отделно КНДР държи трима американци.

Президентът на САЩ обяви, че ще работят "много здраво" за освобождаването на отвлечените.

Снимка 351528

Източник: GettyImages

По въпроса за търговията между САЩ и Япония, двамата лидери заявиха, че започват преговори за "честни и реципрочни търговски споразумения". Абе каза, че Япония поддържа Транстихоокеанското партньорство като най-добрия вариант за двете държави, докато Тръмп повтори, че няма да подкрепи споразумението, докато "те не ни предложат споразумение, което не можем да откажем".

Междувременно южнокорейска медия съобщи, че представители на Южна Корея и КНДР са се съгласили да се предава на живо срещата на върха между лидерите на двете държави, която ще се проведе на 27 април, петък.

По време на работна среща в селцето Панмунджом преговарящите съгласуваха протокола, мерките за сигурност и медийното отразяване на срещата.