Никога не трябва да се позволява на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на разговорите си с израелския си колега Реувен Ривлин, съобщават израелски медии.

Тръмп призова Ислямската република "незабавно да прекрати обучението и въоръжаването на терористични групи".

Според него арабските съседи на Израел все повече осъзнават "общата кауза" за заплахата, която представлява Иран.

"Ние не само сме дългогодишни приятели, ние сме и големи съюзници и партньори. Винаги заедно се изправяме. В този момент историята ни призовава да засилим сътрудничеството си, тъй като Израел и САЩ са изправени пред заплахи като ДАЕШ ("Ислямска държава") и други терористични организации, и държави като Иран, които спонсорират терор и подбуждат насилие не само тук, но и по целия свят", каза Тръмп пред Ривлин.

"Най-важното е, че САЩ и Израел могат да обявят с един глас, че на Иран никога няма да се позволи да притежава ядрено оръжие, и трябва да прекрати обучението и финансирането на терористични групи и екстремисти, и трябва да ги прекрати незабавно", предупреди държавният глава на САЩ.

Това е "дълбок консенсус в света, включително в мюсюлманския свят", продължи той.

Според него саудитският крал Салман "би искал да види мир между Израел и палестинците".

"Много мюсюлмански лидери изразиха решимостта си да помогнат за прекратяване на тероризма и разпространението на радикализма. Има растящо разбиране сред вашите арабски съседи, че имат обща кауза с вас във връзка с тази заплаха, която представлява Иран - и това е заплаха, няма грешка в това", убеден Тръмп.