Американският президент Доналд Тръмп отказа да публикува меморандума за руската сага и с това си навлече за пореден път гнева на демократите. Държавният глава няма да декласифицира документа, въпреки призивите и от лидери на републиканците, предадоха световните информационни агенции. 

В писмо до комисията по разузнаване към Камарата на представителите, съветникът на Белия дом Дон Макган пише, че документът съдържа твърде много поверителна информация, за да бъде оповестен. Това би застрашило националната сигурност. 

В отделно писмо от ФБР също споделят опасения от разгласяване на материала. 

Лидерът на малцинството на демократите в Камарата Нанси Пелоси обаче нападна Тръмп с обвиненията, че президентът очевидно иска да скрие нещо. Той вероятно няма интерес от разкриването на истина, а иска само да предпази себе си, считат тя и други лидери сред демократите. 

Пол Райън подкрепя публикуването на меморандума на демократите за руската сага

Пол Райън подкрепя публикуването на меморандума на демократите за руската сага

Председателят подкрепя по-голяма прозрачност

Припомняме, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън по-рано обяви, че подкрепя разсекретяване на изготвения от демократите документ, който оборва меморандума на шефа на разузнавателната комисия към долната камара Девин Нунес. 

През последните дни въпросният меморандум се превърна в основна тема във Вашингтон. Меморандумът е написан от председателя на Комисията по разузнаване Девин Нунес от Републиканската партия. В него се твърди, че решението за наблюдение на бившия съветник на Тръмп по време на предизборната кампания Картър Пейдж се основава на недоказано досие, събрано за американския лидер, което частично е финансирано от президентската кампания на Хилари Клинтън.