Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп планира да проведе на 18 септември в седалището на ООН в Ню Йорк среща на върха на световните лидери относно реформата на структурата на ООН. Това се съобщава Ройтерс.

Тръмп отдавна се противопоставя на твърде големия, според него, размер на средствата, които Вашингтон изплаща на ООН. Досега Съединените щати покриват над 22% от редовния бюджет на организацията, което е около 5,4 милиарда щатски долара, както и 28,5% от мироопазващите операции на стойност 7,9 милиарда долара.

На 23 май администрацията на САЩ въведе нов проект на федерален бюджет за страната през 2018 г., който включва намаляване на финансирането за мироопазващи мисии на ООН с 1 млрд. долара и намаляване на вноските за бюджета на международните организации с общо 44%. В края на май Постоянният представител на САЩ в Световната организация Ники Хейли заяви, че възнамерява да осъществи реформа на всичките 16 мисии на мироопазващите мисии на ООН, за да увеличи тяхната ефективност и да намали разходите.