Доналд Тръмп официално е избран за американски президент. Това стана ясно след гласуването на Избирателната комисия.

С пост в "Туитър", той оповести победата си, като не пропусна да удари за пореден път некоректните, според него, медии. 

При необходими минимум 270 електори, кандидатът на републиканците събира 306 срещу 169 за противника му Хилари Клинтън. Уточнява се, че все още гласуването в някои щати не е приключило, но вече е очевидна победата за магната. 

Припомняме, че вчера се проведе финалната фаза от вота, след като 538-те електори в Избирателната колегия се събраха за  в съответните щати за окончателно гласуване. 

Гласуването в Избирателната колегия през последните години е дребна формалност, но тази година действията на органа са следени внимателно заради призиви електорите да гласуват против новоизбрания президентДоналд Тръмп.

Въпреки това Тръмп се очакваше да спечели мнозинството в Избирателната колегия и да потвърди победата си на президентския вот на 8 ноември. Магнатът спечели 306 електорални гласа от 538-членната Избирателна колегия на изборите, въпреки че изгуби народния вот срещу Хилари Клинтън.

Според Конституцията на САЩ Избирателната колегия трябва да гласува на първия понеделник след втората сряда през декември или около 6 седмици след изборите.

Резултатът ще бъде съобщен официално на Конгреса на 6 януари преди крайния резултат да бъде обнародван официално. Новият президент ще положи клетва на 20 януари.