Ще се проведе финалната фаза от президентските избори в САЩ, след като 538-те електори в Избирателната колегия ще се съберат в съответните щати за окончателно гласуване, съобщава ДПА.

Гласуването в Избирателната колегия през последните години е дребна формалност, но тази година действията на органа са следени внимателно заради призиви електорите да гласуват против новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Въпреки това Тръмп се очаква да спечели мнозинството в Избирателната колегия и да потвърди победата си на президентския вот на 8 ноември. Магнатът спечели 306 електорални гласа от 538-членната Избирателна колегия на изборите, въпреки че изгуби народния вот срещу Хилари Клинтън.

Електорите са заливани с мейли и телефонни обаждания да не гласуват за Тръмп, според местни медии. В допълнение близо 5 милиона души са се подписали под онлайн петиция на сайта change.org, която цели спиране на Тръмп да влезе в Белия дом.

"Призоваваме "добросъвестните електори" да защитят Конституцията от Доналд Тръмп и да подкрепят победителя при народния вот", се отбелязва в петицията.

Но няма признаци повечето електори да гласуват за Клинтън. Дори някои електори да гласуват против Тръмп, той (306 електори) има достатъчно преднина пред Клинтън (232 електори), тъй като е необходимо мнозинство от 270 електори.

Според Конституцията на САЩ Избирателната колегия трябва да гласува на първия понеделник след втората сряда през декември или около 6 седмици след изборите.

Резултатът ще бъде съобщен на Конгреса на 6 януари преди крайния резултат да бъде обнародван официално. Новият президент ще положи клетва на 20 януари.