Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново нападна председателя на Федералния резерв Джеръми Пауъл и намекна, че съжалява, че изобщо го е номинирал за поста. Но президентът е против отстраняването му от поста, след като беше запитан при какви обстоятелства би уволнил Пауъл, информират АФП и "Блумбърг".

Федералният резерв е най-голямата заплаха, избухна Тръмп

Федералният резерв е най-голямата заплаха, избухна Тръмп

Тръмп отново нападна Федералния резерв

Американският лидер заяви в интервю за вестник" Уолстрийт джърнъл", че умишлено изпраща директни послания към гуверньора на Федералния резерв, тъй като иска да се намали основната лихва, въпреки че признава, че централната банка на САЩ е независима институция.

Обикновено президентите на САЩ не се намесват в независимата политика на резерва. Преди няколко седмици Тръмп определи политиката на банката като "откачена".

"Всеки път, когато направим нещо страхотно, той вдига основната лихва", оплака се Тръмп пред изданието.

Изглежда, че е радостен при вдигането на лихвата, добави милиардерът.

Държавният глава изтъкна пред вестника, че е "твърде рано да се каже, но може би" съжалява, че е номинирал Пауъл за четиригодишен мандат, започнал през февруари.

"Предполагаше се, че той е човек, който намалява основната лихва. Оказа се, че не е", продължи Тръмп.

Според вестника президентът може да отстрани управители на резерва "за причина", но Законът за Федералния резерв не постановява причини, при които може да се уволни гуверньорът на банката.

През миналата седмица Тръмп нарече резерва "най-голямата заплаха".

Резервът вдигна лихвата три пъти през тази година, очаква се да го направи с още 0,25 процентни пункта през декември.