Принц Чарлз е прекарал 75 минути повече от планираното в опит да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп за опасността от климатичните промени, но държавният глава е продължил да отстоява позицията си, че Съединените щати са "чисти" и обвини други държави за кризата, пише "Гардиън".

Тръмп каза пред ITV, че е трябвало да проведе 15-минутна среща с Чарлз по време на държавното посещение, но разговорът е продължил 90 минути, като Чарлз "говори през повечето време".

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Защото подкрепят и спонсорират тероризма, и са терористична страна номер 1 в света

Той наистина е въвлечен по въпроса за климатичните промени и аз мисля, че това е страхотно. Това, което той наистина иска и това, което наистина усеща, е за бъдещето. Той иска да е сигурен, че бъдещите поколения имат климат, който е добър климат, а не катастрофа, и аз съм съгласен, каза американският лидер.

Но Тръмп контрира предложението САЩ да направят повече за опазването на околната среда.

Казах, добре, САЩ в момента са сред държавите с най-чист климат, това се основава на всичките статистики. И дори по-добър, защото аз съм съгласен, че ние искаме най-добрата вода, най-чистата вода. Кристално чиста, трябва да бъде кристално чиста, смята той.

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Има потенциал за споразумение, което ще удвои и дори ще утрои търговията

Тръмп добави, че Китай, Русия, Индия и много други държави нямат много добър въздух, нямат много добра вода и усещането за замърсяване. Ако отидете в някои градове, вие не можете да дишате, поясни американският държавник.

Запитан дали приема науката за климатичните промени, Тръмп отговори: Вярвам, че има промени в метеорологичното време, мисля, че промените са в две посоки. Не забравяйте, наричаше се глобално затопляне, това не проработи, след това се наричаше климатични промени, а сега го наричат екстремно време, защото с екстремно време не можете да пропуснете.

Междувременно Тръмп с обратен завой относно дали Националната здравна служба на Великобритания ще бъде включена в преговорите за търговско споразумение със САЩ след Брекзит. Сега президентът на САЩ каза, че не вижда институцията да е "част от търговията".

Протести на втория ден от държавната визита на Тръмп на Острова
на живо

Протести на втория ден от държавната визита на Тръмп на Острова

Вчера той официално беше посрещнат от кралица Елизабет и кралската фамилия

"Не виждам да е на масата за преговори. Днес някой ми зададе въпрос и аз казах, че всичко подлежи на преговори, защото всичко е, но не виждам да е на масата. Това е нещо, което не бих разглеждал като част от търговията, не е търговия", обясни позицията си.

Вчера американският милиардер разбуни духовете на Острова, след като каза на пресконференция с премиера Тереза Мей, че американските компании трябва да имат достъп до всички сектори на британската икономика като част от търговска сделка след Брекзит, включително и здравната служба.

Тръмп също смекчи позицията си към Джереми Корбин, след като съобщи на пресконференцията, че е отхвърлил молба за среща, тъй като го разглежда като "негативна сила". Но сега президентът на САЩ изтъкна, че "винаги е възможно" да се организира бъдеща среща с Корбин.

С топовни салюти и почетен караул кралица Елизабет посрещна Тръмп
на живо

С топовни салюти и почетен караул кралица Елизабет посрещна Тръмп

Американският лидер е на тридневно посещение

Президентът на САЩ отново повтори, че не познава Майкъл Гоув, въпреки че Гоув го интервюира за "Таймс" през 2017 г.