Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да бъде домакин на срещата на върха за коронавирусната ваксина следващата седмица, тъй като администрацията му планира спешно разрешение за имунизации, които могат да ограничат смъртоносната пандемия, предаде "Блумбърг".

Говорителят на Белия дом Брайън Моргенстърн заяви, че на срещата на 8 декември ще присъстват щатски власти, представители на военните и научната общност. 

Тръмп претендира за лична заслуга за ускоряване на развитието на коронавирусните ваксини чрез правителствената програма "Operation Warp Speed".

"Подсигурих ваксини, които хората не мислеха, че ще имаме в продължение на пет години", каза той в интервю в неделя по Fox News - първо за него след изборите, които все още не признава за загубени.

До седмици САЩ с ваксина срещу COVID-19

До седмици САЩ с ваксина срещу COVID-19

Майкъл Пенс даде обещанието

Stat News, който отчете срещата на върха по-рано във вторник, обаче заяви, че ръководителите на компании, поканени да участват, са раздразнени от натиска на Белия дом да присъстват на това, което те смятат за политическо събитие.

Вицепрезидентът Майк Пенс разкри в "Туитър", че настоящата администрация се готви да разпространи коронавирусна ваксина за американския народ само след няколко седмици.

Той обясни, че Работната група за коронавируса към Белия дом, която той ръководи, е провела разговор с губернаторите на щатите, за да координира с федералните власти разпространението на споменатата ваксина.

Пенс не пропусна да уточни, че въпросната ваксина ще бъде безопасна и ефективна.

Миналата седмица германската фармацевтична компания "БиоНТек" и нейният американски партньор "Пфайзер" изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Решението се чака на 10 декември. Компаниите вече заявиха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението ѝ.

За 28-и пореден ден САЩ с над 100 000 заразени с Covid-19

За 28-и пореден ден САЩ с над 100 000 заразени с Covid-19

Починали са още 1172 души

Междувременно, за 28-и ден поред в САЩ са регистрирани повече от 100 000 заразени с коронавирус за денонощие. Вчера в страната са потвърдени 157 901 нови случая. Починали са още 1172 души.

В САЩ има общо 13 541 221 заразени и 268 045 починали.