Ако дърво падне в гората, само Доналд Тръмп ли ще чуе, че експлодира?

Американският президент, осмиван заради коментар преди време, че опустошителните пожари в Калифорния може да се причинени от това, че т.нар. горска постеля не е изгребана, отново се включи в дебата за пожарите на Западното крайбрежие, информира АФП.

"По отношение на горите, когато дърветата падат след кратък период от време, около 18 месеца, те стават много сухи", коментира той по време на посещение в Калифорния.

"Те наистина стават като кибритена клечка...Те просто избухват", обяви Тръмп.

Коментарите му предизвикаха сериозна обърканост и присмех в социалните мрежи, като хора спекулираха, че президентът може би не е разбрал брифингите за въздействието на пожара върху дърветата, много, от които умират заради сушата, която отслабва тяхната защита срещу вредители.

Пожарникари са сигнализирали, че някои дървета като евкалипта в Австралия са експлодирали, тъй като сокът под кората на дървото се нагрява и разширява, докато замръзнали дървета са издавали звуци като стрелба с огнестрелно оръжие.

Тръмп вини за пожарите лошото управление в щати, ръководени от демократите. Той отново омаловажи като проблеми климатичните промени, като заяви, че накрая все пак ще настъпи захлаждане.

В същото време кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън нарече Тръмп "климатичен подпалвач", който отказва да възприеме глобалното затопляне на сериозно.

Ако дадете на климатичен подпалвач още четири години в Белия дом, някой ще се изненада ли, ако ние имаме още американски пожари, попита Байдън и нападна американския лидер, че не поема отговорност за кризата в западните щати. Нуждаем се от президент, който уважава науката, който разбира, че щетите от климатичните промени вече са факт, добави Байдън.