Американският президент Доналд Тръмп се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, съобщава АФП.

Това са първите разговори на представители на ЕС с новия лидер на САЩ.

Агенцията отбелязва, че разговорите са възможност за изясняване на отношенията, след като Тръмп обяви публично, че подкрепя Брекзит, а Юнкер се застъпва за отворена търговия и за климатичното споразумение от Париж.

Снимка 295752

Източник: ЕПА

Срещата се провежда в новата сграда "Европа" на ЕС в Брюксел. По-късно днес Тръмп ще участва на срещата на НАТО в белгийската столица.

Американският лидер също ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и с шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Осведомителната агенция пише, че срещата с Туск и Юнкер е победа за ЕС, след като работи задкулисно за организирането на разговорите.

До момента Туск само проведе един разговор с американския президент, за да го поздрави за победата през ноември.

Снимка 295751

Източник: ЕПА

По това време въпросите бяха около Брекзит и оцеляването на ЕС. Но след изборните победи на проевропейски кандидати във Франция и Холандия "ние сме на напълно различно място", заяви високопоставен европейски представител.

Снимка 295755

Източник: ЕПА