Американският президентът Доналд Тръмп ще подпише документите, с които се налагат санкции на Русия, съобщи Ройтерс.

Съобщението е и в  отговор, след като Москва поиска Съединените щати да намалят броя на стотиците си дипломатически служители и съобщи, че ще вземе два от дипломатически представителства на САЩ в отговор на законопроекта.

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

Вашингтон да намали дипломатическия персонал в Русия

Американският сенат гласува почти единодушно новите санкции срещу Русия, принуждавайки Тръмп да избира между твърда позиция за Москва или да наложи вето върху законопроекта.

С подписването на законопроекта, Тръмп вече не може да облекчи санкциите срещу Русия, освен ако не поиска одобрение от Конгреса.

Отговорът на Москва, обявен от външното министерство е като ехо от Студената война, коментира Ройтерс. Ако бъде потвърдено, решението на Русия ще засегне стотици служители в посолството на САЩ. То би било далеч по-голямо от изгонването на 35 руснаци от администрацията на Обама през декември.

Руското министерство на външните работи се оплаква от нарастващо антируско усещане от страна на Съединените щати, като обвинява "добре познатите кръгове" в търсене на "отворена конфронтация".

Президентът Владимир Путин предупреди, че Русия ще трябва да отговори на това, което той нарече порочното поведение на САЩ. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери в петък, че гласуването в Сената е последната капка.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира по телефона пред държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че Русия е готова да нормализира отношенията със Съединените щати и да си сътрудничи по важни глобални въпроси.

Лавров и Тилърсън "се съгласиха да поддържат контакт по редица двустранни въпроси", съобщава руското външно министерство.