Президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага в проект на бюджета за следващата фискална година (започва от 1 октомври 2018 г.) съкращаване на бюджетните разходи с 3 трилиона долара в рамките на 10 г.

Това пише американският вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на източници във вашингтонската администрация, информира ТАСС.

В същото време изданието подчертава, че проектобюджетът на президента не може да постигне целта на републиканците за ликвидиране на дефицита, тъй като американското правителство харчи повече.

Бюджетният дефицит през 2017 г. е в размер на 666 милиарда долара, а през 2019 г. се прогнозира да достигне 1,1 трилиона долара.

В статията се отбелязва, че Белият дом планира да наложи финансова дисциплина.

За днес е запланувано Тръмп да предложи отпускане на 200 милиарда долара от федералния бюджет за програма за модернизиране на инфраструктурата, а също така 23 милиарда долара за обезпечаване на безопасността по границата и засилване на имиграционния контрол ( 18 милиарда долара са за стена по границата с Мексико). 85,5 милиарда долара ще бъдат предвидени за програма за оказване на медицинска помощ на ветераните, а 17 милиарда долара за борба с разпространението на опиати в САЩ през следващите 2 г.