Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да отклони допълнителни 7,2 милиарда долара от финансирането за Пентагона за изграждането на стената на границата с Мексико през 2020 г.

Това разкри в. "Вашингтон пост".

Според вътрешни данни, средства за военно строителство и пари за борба с наркотиците ще бъдат използвани, за да се завършат 885 мили нови огради. Те трябва да са готови до пролетта на тази година.

Тръмп: Ето прогреса на стената с Мексико

Тръмп: Ето прогреса на стената с Мексико

Строги рестрикции по границата на САЩ

Миналата година Тръмп отклони 2,5 милиарда долара от средствата на Пентагона към граничната стена. Решенията за средствата бяха оспорвани и пред съда, тъй като решението на администрацията да заобиколи Конгреса в осигуряването на средствата за стената "не съвпада с принципите на изначалното разделение на властите, датиращи от най-ранните дни на нашата република".

Инфраструктурният обект беше едно от големите му обещания по време на президентската му кампания. Демократическата партия е категорично против строежа по южната граница.

Стената ще бъде построена по границата на щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико. Очакванията са съоръжението да струва над 23 млрд. долара.