Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия за овладяване на анархията в Минеаполис, Минесота.

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Протестите започнаха след смъртта на задържания афроамериканец Джордж Флойд

Трета нощ поред САЩ са разтърсени от протести във връзка със смъртта на Джордж Флойд, който почина, докато беше задържан от полицията. В продължение на няколко минути един от полицаите държеше коляното си върху врата на Флойд, проснат на земята с белезници. Жертвата повтаряше, че "не може да диша", но служителят на реда не отстъпваше пред погледа на минувачи, които призоваваха полицая да му позволи да диша. Случаят предизвика широко обществено недоволство и повдигна дългогодишния проблем с полицейския произвол и расизма. 

Не мога да стоя безучастно и да гледам какво се случва в страхотния американски град Минеаполис. Пълна липса на лидерство. Или много слабият кмет от радикалната левица Джейкъб Фрей ще предприеме действия и ще поеме контрол над града, или ще изпратя Националната гвардия и ще свършим работата, заплаши Тръмп в "Туитър".

Американският лидер нарече протестиращите, които запалиха няколко сгради и разграбват магазини, "главорези, които не почитат паметта на Джордж Флойд".

"Няма да позволя това. Тъкмо разговарях с губернатор Тим Уолц и му казах, че военните са с него през цялото време", написа държавният глава и предупреди, че "когато разграбването започне, стрелбата започва".