Американският президент Доналд Тръмп не харесва премахването на "красивите" статуи на Конфедерацията в разгара на разгорещен национален дебат за американските расови отношения, съобщава БиБиСи.

"Тъжно е да видим, че историята и културата на нашата велика страна са разкъсани с отстраняването на красивите ни статуи и паметници", пише той.

"Не можете да промените историята, но можете да се поучите от нея", продължава той.

Тръмп се възмущава, във връзка с размириците в Шарлотсвил, щата Вирджиния, където протестиращи крайно десни бяха против премахването на статуя на Робърт Е. Лий, генерал на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ.

Властите в американския щат Вирджиния обявиха извънредно положение в няколко района на град Шарлътсвил, след като се стигна до сблъсъци между националисти и техни противници. Един човек е загинал, най-малко 19 души са пострадаха при размириците в града

"Робърт Е. Лий, Стоунуол Джаксън - кой е следващият, Вашингтон, Джеферсън? Толкова е глупаво", продължава Тръмп в своята серия от съобщения.

Критиците твърдят, че паметниците на Конфедерацията са расово обидни, но привържениците казват, че са важни символи, запазващи южното наследство.

Тръмп обвини за насилието в Шарлътсвил и двете спорещи страни

Тръмп обвини за насилието в Шарлътсвил и двете спорещи страни

Разкрития за руска връзка в средите на т. нар. крайно десни...

Тръмп беше критикуван, че обвинява двете страни за насилието, но със закъснение осъди в понеделник крайно десните.

По време на разгорещена пресконференция във вторник той отново обвини левите контрапротестиращи за инцидента.